Jenny Åkerman

Ett samtal om livet som särbegåvad

Låg du alltid före i matteboken, fick utskällning av lärarna för att du var stökig, sket i skolan och är bra på att se komplexa mönster? Ja, då kanske du tillhör de 2% av mänskligheten som har en intelligenskvot över 130.

Det här samtalet med Jenny Åkerman om särbegåvning och intelligens kändes som något utöver det vanliga. Inte bara samtalet, utan också miljön var väldigt speciell, se bara på bilderna så förstår du!

I den kontexten förklarar Jenny att det egentligen inte finns något värde i en högre eller lägre intelligens, för att vara intelligent betyder inte att man är duktig på något. Många blir också diagnosticerade med ADHD, fastän de, som hon uttrycker det egentligen bara har spring i hjärnan. Själv fick Jenny Åkerman med några års mellanrum både diagnosen bipolär och ADHD, och då hade hon hunnit bli 50+.

Hon gick ur gymnasiet med medelmåttiga betyg, vilket hon var stolt över då hon gjort det hon tyckte var kul, resten sket hon i. Ett tiotal år senare blev hon ordförande i Mensa, föreningen för superintelligenta.

I grunden är hon pedagog som gått på Stockholms musikpedagogiska högskola där hon bland annat utbildat sig till logonom. Men hon har ytterligare ett tiotal utbildningar, allt från diplomerad sorgbeabetare till standup.

Just standup och hur man kan arbeta med rösten kommer du att få prov på i slutet av intervjun med bland annat en fantastisk imitation av historikern och TV-profilen Hans Vilnius.

Bilderna med tavlorna är signerade Mats Åkerman och det är i hans ateljé vi sitter. Sen 11 års ålder har han byggt på den ”Svagiska Unionen”. Tack för den inspirerande miljön!
Vill du se bilderna på riktigt skall bege dig till Galleri Backlund i Göteborg den 18:e september.
Om du vill se fler bilder direkt beger du dig till https://www.konstnar.se/